Jeg skal have malet

Maleren og pengene. 

Vi har et værelse, som sidst blev malet for 10-15 år siden, så nu trænger det allerede igen.

Nu er jeg selv født med ti tommelfingre, så forbedringen — hvis jeg selv maler det — bliver ikke så synligt, som jeg ville ønske. 

maler

malermester Otto

Jeg skal derfor have et menneske til at male det, og det skal jo nok være en maler.

Vi sætter arbejdslønnen — for regne eksemplets skyld — til kr. 1.000 plus moms, ialt kr. 1.250, som maleren skriver en regning på. 

Når jeg har betalt, så ryger de første kr. 250 til moms, og af resten skal maleren betale personlig skat på — rundt regnet — kr. 500, så maleren får altså kr. 500 af mine kr. 1.250. Bemærk i øvrigt, at når malermester Otto er ude og bruge sine surt fortjente kr. 500, så er der lagt moms på alle varene (da jeg jo bor på Sjælland), og han får kun varer for kr. 400.

For at jeg — nu leger vi lige, at jeg arbejder — skal kunne betale maleren kr. 1.250, så skal min arbejdsgiver altså mene, at mit arbejde er kr. 2.500 værd, da jeg jo skal betale skat af min indkomst, og ca. 50% nok ikke er skudt helt ved siden af. Så alt i alt, så skal jeg yde arbejde for kr. 2.500, for at maleren kan få kr. 500 i lommen til eget forbrug. 

Nu arbejder jeg ikke — jeg er nemli’ folkepensionist — så jeg betaler ikke arbejdsmarkedsbidrag, men ca. “kun” 40% i skat, så jeg skal bare ha’ kr. 2083 af det offentlige, for at ku’ betale min maler.

Så, bliver min værelse malet?

Hvis jeg selv maler, så skal jeg kun købe malingen, men det bliver nok ikke pænere, end det er nu. 

Hvis jeg sender bud efter en maler, så skal jeg aflevere ca. ⅓ af min folkepension i én måned, og der er andre udgifter, som nok er vigtigere i det daglige.

Så ku’ jeg prøve finde en “sort” maler, og betale ham kr.750 i hånden. Vi ville begge have sparet en del. 

portræt af en sort maler

portræt af en sort maler

Nu kender jeg ikke en “sort” maler, og jeg kvier mig lidt ved at opfordre andre mennesker til at begå lovbrud. Desuden er jeg bange for at blive opdaget. 

Nej, mit værelse bliver ikke malet i denne omgang, men måske ofrer jeg kr. 40 på en lynlotto i næste uge, det ku’ jo være……

Det er ret tydeligt for mig, at vi nu har skabt et samfund, som i sin opbygning rent faktisk lægger op til, at vi skal bryde loven og være usolidariske med andre mennesker i samfundet. Samtidigt virker det, som at vi skal sikre, at små private selvstændige håndværkere, som kunne have malet mit værelse, helst skal holdes udenfor arbejdsmarkedet. Bare fordi det offentliges appetit for skatter og afgifter er umættelig.

Om Niels Søndergaard

Niels Søndergaard er civilingeniør af uddannelse. Niels sætter den personlige integritet meget højt og mener, at den består i at hver menneske tager ansvar for sit eget liv, og bliver givet friheden til at leve sit liv som det vil, så længe at det ikke skader andre mennesker.
Dette indlæg blev udgivet i Det Niels mener ........ Bogmærk permalinket.